Singgah di kedai runcit kat rumah hari tu, cadang nak beli benda lain, tai tetiba ternampak petai yang macam blinking at me.. owh.. tetiba tak tahan godaan. Terus tukar menu tengahari jadi menda alah ni.
Well, petai ni busuk, tapi banyak khasiatnya.. kite penah entrykan tentang di sebalik petai tu, di sini dan di sini. Apa pun, yang busuk tu selalunya sedap.. Jom layan resipi.
Bahan-bahan :
- Petai
- Udang - dibersihkan
- 2 ulas bawang putih
- 15 tangkai cili kering*
- Sikit belacan*
- Sebiji bawang besar* (diblend sewajarnya)
- Air asam jawa
- Garam
- Gula
- Bawang besar yang dimayang
- Tumiskan bawang putih.
- Masukkan bahan yang di blend, biarkan hingga pecah minyak.
- Masukkan air asam jawa.
- Masukkan petai.
- Balancekan rasa dengan memasukkan gula dan garam mengikut kadar yang sesuai.
- Masukkan udang dan bawang besar yang dimayang.
- Biarkan mendidih seketika dan boleh tutup api, dan sedia untuk dihidang.
8 comments:
my feveret ni...sedapnya
yummmy3
Salam Hann,
akak tak makan petai tapi suka masak lauk temppoyak letak petai. Selalunya bila makan petai tu akak ketepikan je, just nak ambik aroma petai tu je, hehehe
sedapnya udang tergolek..siap ada petai lagi sebgi penyeri..selamat menjamu selera..
hehe suka makan petai sangat2, kalau buat sambal mesti letak petai banyak2.. walaupun busuk tapi yummehh kan.. :)
best.. ptg ni nk cari bahan
assalam hann
busuk2 pun sodap..feveret akak ni tau..suka sgt2..akak kalau masak lauk mcm ni mesti buat kobis atau tauge masak lemak putih.perghhh...sedapnya.ada pulak ikan goreng...huhu
sambal udang petai mmb feberet..sib baik sini ada petai..tapi frozen punya la...
sambal udang petai my faveret nie..wah terliur sudah..
p/s: jemput join contest sinar raudah
http://sinarraudah.blogspot.com/2011/03/contest-resepi-pilihan-sinar-raudah.html
Post a Comment