Thursday, March 10, 2011

Ayam Goreng Honey







Alhamdulillah, hari ni dapat singgah sini untuk update blog. Kite sebenarnya tengah berdebar menanti sebuah keputusan.. ecece.. gitu lah kisahnya. Makanya kite baik. Less mengarut.

Berbalik kepada penceritaan di dapur. Resipi ni ada akak senior kite di pengajian dulu yang sekarangnya sekerjaan dengan kite, bagi resipi mudah amat nih. Kite penah story tentang akak ni di sini dan resipinya di sini dan di sini . Dari tulisannya, kita translate kepada hasilnya.

Bahan-bahan :
  • Ayam yang dipotong kecil, dan dibersihkan
  • Bawang putih dan merah
  • Sedikit halia
  • Daun kari
  • Sedikit rempah kari
  • Sos tomato
  • Serbuk cili
  • Madu/honey atau gula – mana-mana yang sesuai



Penyediaan :
  • Lumurkan ayam dengan garan dan kunyit. Goreng sehingga hampir masak.
  • Tumis bawang-bawang, halia dan daun kari.
  • Masukkan rempah kari, sos tomato dan serbuk cili
  • Masukkan madu/honey atau gula.
Resipi ni sangat simple, sesuai untuk kanak-kanak yang suka makan yang perasa yang macam ni.. err.. bukan kanak-kanak je.. mak kanak-kanak pun suka.. hahhaha

Enjoy!


10 comments:

hana said...

td br makan ayam.. nmpk ayam nih pong aku terasa nk makan jugak! jgn bunyi kok kok lepas tuh udah! keekkekeke

ady said...

as-salam
sungguh menyelerakan ayam goreng honey......yummy..

Mas said...

wahh..sedapnya ayam goreng honey...
terliur mas tengok...

kasihredha said...

sedap kalau dimakan dengan nasi beriani ni :)

Hann said...

hana..

heheh.. kalau bunyi pon apa lah lah salahnya.. tanda ayam itu meresap sampai ke dalam jiwa.. ahkkksss..

Hann said...

ady..

gitulah adatnya kalau bab makan ni.. tadak yang tak sedap.. kalau batu boh fondant atau buttercream tetap nampak lazat.. hehhe

Hann said...

Mas..

meh jemput makan meh.. sian la pulak..
meh makan sama..yuk!

Hann said...

kak kasih..

Yeah!! good idea.. cepat sikit masak eek.. tadak la lama nak bertarung kat dapur. Masuk peghut pon laju je.. hahha

thanks for the idea. Love u! mmuahh!!

ibunaznoy said...

as salam,singgah bc n3 susu kambing td..nak tau jgk dlm pantang lps brsalin bleh minum susu kambing tak?hrp dpt mmbantu,tQ..

Hann said...

Salam kenal ibu aznoy.

Menurut pembacaan saya, sangat digalakkan minum susu kambing lpas bersalin, antara amalan dan sunnah rasululullah saw. Sangat baik untuk ibu yang bersalin dan menyusukan anak..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails