Sunday, March 13, 2011

Apom Lenggang






Sesungguhnya kite amat suka dengan kuih yang tajuk dia apom-apom nih. Sebarang jenis apom. Teringat dulu, kalau mak pi pasar, mesti ada bawak balik apom ni, and saya akan be the first untuk ambik dan makan dengan penuh khusyuk. Paling suka kalau tepi-tepi dia garing dan rangup. Bukan masa kecik ja suka, sampai ke la ni pon suka jugak. Feeling macam tak gemuk ja kalau makan banyak pun.. hehhe

Kebetulan kite nampak Cik Att display apom lenggang ni, kite terus buat je, tanpa pikir panjang. Kanak-kanak kat rumah ni pon suka, tapi depa buat macam pancake, makan dengan honey. Tak kisahlah, janji depa makan tanpa banyak cerita. Resipi kite ambik dari dapur Chik Mi, sebab tak payah timbang-timbang, main cawan je.. hehhe

Bahan-bahan :
  • 2 cawan tepung beras
  • 2 1/2 cawan air
  • 3/4 cawan tapai nasi/nasi sejuk
  • 1 1/2 cawan santan pekat
  • 4 sudu besar gula – Chik mi tambah lagi 3 sudu, saya tambah dua sudu saja.
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 sudu besar yis
  • 1/4 cawan air suam
  • 1 biji telur – chik mi dan saya tambah

apom lenggang


    Penyediaan :
    • Dalam mixer, mesin halus nasi bersama 1/2 cawan air.
    • Masukkan di dalam bekas yang sesuai.
    • Campurkan yis dengan air suam dan biarkan seketika.
    • Masukkan tepung beras, 2 cawan air dan santan, telur, gaulkan sebati.
    • Masukkan nasi yang dimesin halus tadi ke dalam adunan tepung beras.
    • masukkan gula, garam dan bancuhan yis ke dalam adunan.
    • Biarkan setengah jam untuk adunan berkembang serta menggalakkan percambahan yis di dalamnya.
    • Bila adunan telah mengembang, sedia untuk di lenggang di dalam kuali yang apinya sederhana.
    • Tuangkan sesenduk ke dalam kuali, dan lenggangkan belangan dua kali, then, akan jadi cantik. Kalau nak kulit yang rangup sekali pusing ja, make sure tepi-tu nipis.
    apom lenggang

      Sebenarnya, masa saya mula buat, saya tak ikut method penyediaan ni, tapi, saya dah belasah campur semua di dalam  blender. lepas tu tuang and tunggu batter kembang. Tapi, rasanya next time round, yis tu memang kena bancuh asing, and tauk masuk bila bancuhan dah ready.

      Till then, Enjoy!

      9 comments:

      hani said...

      salam hann,
      saya dtg bw teh o ni...nak makan dgn apom hann...ekekkeke

      Hann said...

      Yaeh.. hani.. jom makan sama2 .. hehehhehe..jangan malu, jangan segan..

      Cendana Kasih said...

      salam singgah !!

      saya pun suka apom lengang ni..tp kat KL ni payah ler nk jumpa orang jual.. btw, saya salin respi dulu yer..mmg teringin sangat nk makan !! TQ

      Mas said...

      mas pun suka kuih gini tau....
      sedappnya..
      lama dah tak buat..he..he...

      Mas said...

      mas pun suka kuih ni..
      sedapnya..
      lama dah tak buat..he..he..

      garlutti said...

      SALAM DEAR HAN ..
      long time no write .. but still having trouble accessing your site .. no matter also discussed by email-Garlutti @ hotmail.com .. SPEAK IN A FEW DAYS YOU AND YOUR BLOG. HUGE HUGS MARIMI

      mimiazie72 said...

      assalam Hann wah ade apom lenggang,lamanya sy tak melenggang,sy ade ambik rcp dari ofc boy kat ofc nnti sy try rcp tu pulak

      Alin Marlini said...

      Nampak menari..cecah ngan kari sedap ni...

      kasihredha said...

      akak pun selalu belasah je hann... :)

      LinkWithin

      Related Posts with Thumbnails