Wednesday, January 26, 2011

Macam mana kita nak tau mak mertua sayang kat kita?







Cam ni haa.. Bila anak ibu mertua kita balik ke rumahnya, atau singgah di rumahnya sekembalinya dari out station, kerana rumah tersebut berada di laluan perjalanan nak sampai rumah, ada kiriman yang dititip untuk kite.. Apatah lagi bila juadah untuk makan tengahari.. Ish.. macam lega tau.. bertambah satu menu kat atas meja.. hahahha.

Gulai hasil jemari mak mertua saya adalah super sedap. saya cuba untuk menurun daripadanya dan melihatkan gaya tauk dan campak bahan untuk penyediaan gulai/kari ikannya. kalau di kampung, walau saya tukang kacau ja, rasanya tak lari jauh lah. Tapi kalau kat rumah, rasanya agak sekilometer jugak la beza. Tak pa, dah dekat dah.. asa long as laki tak komplen tu dah cukup bagosss.. hahha


Gulai ikan dengan ubi kemili

Tu satu. Untuk kengkawan rapat saya, ingat tak saya pernah entrykan tentang ibu mertua saya dan hidangannya yang menjadi igauan anaknya dan menantunya (yang mengigau lebih dari anak-anak dan cucu-cucunya..), di sini dan di sini.. Ada dua persamaan sebutan hidangan di situ iaitu tapai..

Dan yang paling mengharukan adalah bila mana dititipkan juga tapai pulut hasil air tangan ibu mertua yang diidami sejak sekian lama.. Dapat jugak akhirnya.. heheh.. kalau lah diberi sendiri kat tangan saya tanpa melalui cik baba, mesti ayat saya yang keluaq.. "ishh.. tak payah lah banyak sangat.. satgi tak dak sapa nak peghabih..". Ayat plastik yang sebenarnya nak tunjuk bersopan santun. Mak saya ajaq, kena sentiasa bersopan santun.. Tapi kalau sebenaqnya, suka sangat kalau dapat nih.. cuma tak mo lah nak tunjuk loklaq sangat kan.. tak sesuai begitu..


Ada dua belas small container macam ni.. satu untuk baba, dua untuk anak-anak, lagi dua tak makan.. selamatt.. hak lebih tu saya enjoy! yiihaaa!


Serius! Sedap! Tak makan nasik makcik ni tengahari tu.. dok pulun tapai.. hahha

Super delicious!


So, kengkawan, jangan marah aaa.. Mak mertua kite sayang kite! Hiksss.. (dengan penuh tersipu-sipu)





Sent from my iPad

10 comments:

Mas said...

alhamdudillah....seronok klu mak mertua baik dan sporting...
nasib kita sama tau..mak mertua mas memang best....

Mas said...

alhamdudillah....seronok klu mak mertua baik dan sporting...
nasib kita sama tau..mak mertua mas memang best....

zarin said...

uish uish jeles ai tau!
mak mentua i tkde pun tapau anything for me ahaha sebabnya mak mentua pun dah tak masak...tak larat wehh...asyik beli siap je :D


psst, itu tapai sungguh menggoda arrr

Anie said...

Hann,

Amboi babe, untung u dpt mertua yg sayangkan u ;) jeles aiii uhuk uhuk. My MIL pulak, hmmmm....tak baik mengumpat, dosa ahakkksss @_@

hana said...

wahhh untung menantu kesayangan! aku menantu antu! jarang2 masuk dapor... wakakakakaaaa

kasihredha said...

Alhamdulillah..baguih la kalu lagu tu noo..
akak rasa mertua akak pun sayang akak *tersifu2 malu mcm hann jugok*


Sure best letak ubi kemili dlm gulai kan...dapat bayangkan walaupun x pernah mkn.

aidah said...

Bertuah badan mak mertua sayang. Mak mertua akak pun sporting gak, syukur alhamdulillah. Ada org siap bermusuhan ngan mak mertua kan

Wahidah said...

wah bgsnyaaa...ade extra bonus di pandangan mak mertua tu..:)

garlutti said...

Dear Hann

I love fish meals, a very good recipie. I am very glad of giving you
an award, enjoy it.

Warm greetings
Marimi

Lady of Leisure said...

hehe best kan bila mak mentua sayang, balik kampung ada jer bekalan nak dikasi.. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails