Sunday, October 31, 2010

Penjagaan kulit muka menggunakan bahan-bahan kat dapur







Ni sesi penjimatan wang yang paling berkesan di dalam meng"treat" wajah. Kita gunakan bahan yang natural, yang boleh petik kat farm ville belakang rumah, tapi bukan farm ville yang kat FB tu tau! Hehe.

Dalam merawat kulit muka, selalunya kita akan pakai yang dah siap kat pasaran tu ja. Kadang-kadang, kita tak tau sama ada sesuia atau tak. Paling teruk adalah kena bertukar dari satu jenama ke jenama lain, sedangkan kesan akhir tak boleh nak teka lagi. Kalau elok, maka elok lah jadinya. Kalau tak elok, jenuh nak meraung sampai tak berlagu dah.. hehe.. ni kata orang Kedah lah. Kalau kulit jenis sensitive, atau tak mau nak ambil risiko, maka jomlah kita pakat-pakat try cara tradisional ni, mudah-mudahan dapat menyerlahkan kejelitaan yang asli, di samping dapat menjimatkan duit, untuk pi Mekah..

Jom tengok apa yang kita perlukan dalam merawat kulit muka cara tradisional nih.

Bahan-bahan :
  • Tomato
  • Timun
  • Epal
  • Lobak Merah
  • Tepung ubi
  • Telur
  • Susu segar
  • Asam jawa
  • Manjakani
  • Kulit kayu manis
Cara-caranya :
  • Ambil sebiji tomato masak dan kisar halus. Kemudian, lumurkan pada muka kira-kira 20 minit. Setelah itu, basuhkan muka dengan air suam. Amalkan selalu. Buah tomato ini juga berfungsi untuk membersihkan kulit. Sambil itu, kalau rajin, makan juga tomato sebagai ulam atau boleh digiti-gigit macam epal tu ja.. sangat berkesan. Boleh rujuk entry saya di sini dan di sini.

     
  • Selain menyedapkan makanan, asam jawa juga berfungsi untuk mencantikkan wajah. Bancuh sedikti asam jawa bersama sedikit air dan tepung ubi, kemudian kacau hingga sebati. Pastikan bacuhan tidak terlalu cair. Setelah itu, pupurkan pada muka dan biarkan selama 15 minit sebelum dibilas dengan air bersih.

     
  • Untuk menegangkan kulit muka, ambil timun, hancurkan sehingga lumat. Campurkan dengan sedikit ubi kayu dan sedikit air. Pastikan bancuhan tidak terlalu cair. Setelah itu, sapukan ke muka dan biarkan ia kering. Kemudian basuh dengan air bersih.

     
  • Bagi mereka yang gemar menggunakan khasiat manjakani, rebus segenggam manjakani di dalam periuk tanah hingga menggelegak dan pekat. Apabila air rebusan sudah suam, sapukan pada wajah dan tunggu sehingga kering. Setelah itu, cucilah wajah dengan air bersih.

     
  • Untuk menghilangkan jerawat, campurkan sedir air asam dengan bedak sejuk, atau tumbuk sedikit kulit kayu manis dan campurkan bersama air sejuk. Lumurkan pada wajah yang mengalami jerawat. Setelah beberapa ketika, bersihkan muka dengan air bersih. Boleh rujuk entry saya yang terdahulu di sini.

     
  • Untuk mengelakkan kulit muka cepat berkedut, bersihkan sebatang lobak merah dan kemudian parutkannya. Campurkan parutan lobak bersama sesudu tepung jagung dan sebiji kuning telur. Kacau hingga sebati dan oleskan pada wajah sehari sekali.

     
  • Daun senduduk juga boleh digunakan untuk menghilangkan parut. Caranya ialah dengan mengambil beberapa helai daun senduduk, kemudian upar-uparkan hingga keluar air dan gosok daun pada parut. Ia juga boleh menghilangkan jerawat pada muka dengan mencampurkannya dengan bedak sejuk.

     
  • Tomato dan epal juga boleh digunakan untuk melicinkan kulit. Parut tomato atau epal yang cukup masak, kemudian gosokkan perlahan-lahan pada wajah dan leher. Gelatine pada tomato boleh menghilangkan parut. Biarkan selama 20 minit minit dan cuci dengan air suam.

     
  • Susu segar, selain bagus untuk diminum, juga bagus untuk mendapatkan kulit muka yang gebu dan licin.m Ambil sedikit susu suger, sapu pada muka, gosokkan sehingga rata, melekit dan kering. Cuci dengan air suam dan lakukan dua kali seminggu.

     
  • Putih telur juga berfungsi untuk menegangkan kulit dan mebuang black and white heads kat muka. Kalau masak sebarang masakan yang menggunakan telur, sebebelum dibuang kulitnya, boleh oleskan baki putih telur di kulit telur ke muka. Biar hingga kering. Atau, boleh juga ambil putih telur dari seji telur, oleskan di muka, kemudian tekapkan tisu yang dipotong kecil di keseluruhan muka. Setelah tidu penuh kat muka, sapukan lagi putih telur dan tekapkan lagi tisu. Ulang proses hingga habis putih telur tu. Tunggu lebih kurang 20 minit, atau sehingga kering. Kalau nak cepat kering, boleh pi duduk depan kipas angin. Once kering, boleh buang mask tersebut perlahan-lahan. Hati-hati sebab tisu tu dah melekat macam gam kat kulit muka.

     
Selamat beramal dan semoga bermanfaat!

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails