Sunday, September 19, 2010

Sup Wantan





Sahabat saya yang kerja kat Lantai 35, Bangunan Tabung Haji sana telah mengusulkan saya buat sup wantan ni. (Lepas ni, kalau ada sesapa nak pi aji, bleh habaq kat cek untuk tolong sampaikan.. hahah) Mudah, tambah yang ada ramai anak macam saya nih.Kebetulan hari tu soping kat TeSc0, sempat capai wantan pastry nih. Jadinya, dapatlah buat. kalau tak dak camana nak buat ye dak? Haha. (toloongg.. ngantuk nih..di tengahari nih)



Jom tengok apa yang diperlukan untuk mewantankan sup ini.

Bahan-bahan :
  • Kulit wantan/wonton pastry
  • isi ayam - dipotong kecil-kecil
  • isi udang - dipotong kecil-kecil
  • bawang putih
  • bawang merah
  • halia
  • kiub ayam
  • gula dan garam secukup rasa
  • Sayuran lain kalau nak pelbagaikan
  • Cili padi, kalau suka
  • Air

Penyediaan :
  • Bunjutkan isi ayam dan udang. Pelekt bujut dengan sikit air.
  • Tumis bawang putih, merah, hali dan cili padi.
  • Masukkan air sikit.
  • Masukkan kiub ayam, sayur mayur yang sesuai.
  • Bila mendidih, masukkan bunjut-bunjut tadi.
  • Perasakan dengan garam dan gula
  • Siap untuk dihidang
Enjoy!

Salam Aidilfitri,

2 comments:

fara dean said...

salam Hann..
terima kasih dtg..sy follow juga ye. Selamat hari raya

kasihredha said...

wau..sedapnya.:)

Share

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails