Tuesday, June 7, 2011

Sotong Masak serai Bernenas







Lama sungguh kite meninggalkan blog ni terkontang kanting. Kite tak dan nak update. Alhamdulillah, hari ni berjaya jugak setelah banyak percubaan nak menulis gagal di situ.

Untuk kali ni, kite hidangkan sotong masak serai bernenas yang kite kutip dari sini. Kite tak sempat nak cuba masak yang susah payah. Dan kite saaangat suka yang simple macam gini.



Hasil masakan kite tak meriah macam tu. Kebetulan ada nenas sikit hasil tanaman pokok kat belakang rumah, kite belasah masuk sekali. Hasilnya pun tak kurang lazat. Makan nasik lazat gille. Kite buat untuk lunch Jumaat 1 Rejab yang lepas. Petang tu, baba ajak balik kampung, rumah ibu mertua kite. Since lauk ni tak habis tengaharinya, kite bungkus bawak balik kampung.. hehehhe..Penat terima pujian.. hahhaha.. (Gila!)

Dan demi tak menghampakan kawan-kawan yang menjeling ke arah sotong ni, kite sajikan di bawah resipinya :

Sources:-From daniadin@myresipi.com
Kite copy dari : Ijayuji - Terima kasih berjuta-juta kali..

Bahan-bahan :

  • 300g sotong-(Ayu gunakan 400g)
  • 3 cili padi-(Ayu gunakan 20-25 biji..hehe)-jangan ikut saya kalau tak tahan pedas ya.. - Saya guna sikit je.. bajet kanak-kanak makan.
  • 2 batang serai
  • 200g air asam jawa-(Ayu gunakan 1/2 cawan air asam jawa)
  • 4 ulas bawang putih
  • 3 biji bawang merah
  • garam, gula & perasa secukupnya
  • sedikit air
  • Belacan sedikit>>yg ni kita tambah :D - kite pon tambah gak
  • Sedikit nenas yang dipotong anggun-anggun - kite tambah yang ni
Penyediaan :

Sotong putih dibersihkan. Cili padi, serai, bawang putih dan bawang merah dikisar dan tumiskan. Apabila naik baunya, masukkan sotong, air asam jawa, garam, gula dan perasa.



Dah dulu.

Enjoy!!


8 comments:

Mama Hawa/Mama Nani said...

lapor plak tgk kat sini...hehehe

Mas said...

wahhh..bestnya tengok sambal sotong ngan nenas tu...
terliur dibuatnya...

kasihredha said...

lama betul hann tak post n3 kat sini...rindu arr.

zarin said...

eh, kita suka anything yg bernenas nenas ni ;-))

fiza said...

salam kunjungn..tumpang mkn kat sini;)sedap smbal sotong nenas tu..

Naz said...

Wahhh!! Bestnyeee.. Ada sotong..ada serai..ada nenas.. All my paberet niii.. Nyumm..gulp..gulp.. (telan air liur jer la sbb dpt tgk gmbr jer ni)..

afiq said...

tibe2 terasa lapar...memang tengah cari resipi nak masak sotong nie...

hawa said...

salam nak tanya,cili kering blend/cili boh kena masu x sebab dlm gambar tengok macam merah2 kaler die..thanks ye..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails