Tuesday, June 14, 2011

Daging Goreng Halia dengan Minyak Bijan








Kite dah lama tak nyempat nak update sini. Kite tengok orang lain berdesup-desup update blog. Kite sedang cuba nak berdisiplin nak update. Tapi banyak sungguh halangan di saat sekarang ni yang membuatkan kite terpaksa letak priority update blog ni adalah last sekali. Hatta nak buat auto publish pon amat la tak sempat. Now kite tengah demam.. demi kecewa sebab dr tak nak bagi kite mc pagi tadi, dia suruh makan ubat and masuk keja.., so kite update blog ni. Kite tau lah kite jarang amat pi klinik kat radius opis kite nih.. sebab muka jarang sakit, agaknya dia bertindak gitu. Tak pa dr. No more kita jumpa lepas ni.. hahahhah..

Kite pilih nak masak daging goreng halia dan minyak bijan ni. Senang, mudah, cepat dan lazat. Kite intai kat dapur Kak Nor Secubit Garam. Kite copy and paste resi kat sini je. Kes nak cepat. Satgi nak pi miting pulak. TQ kak nor, berjuta-juta kali.. :)




DAGING GORENG HALIA & MINYAK BIJAN
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:

- 300 gm daging batang pinang ~ dihiris nipis
- 1 sudu besar tepung jagung
- 1 sudu besar minyak bijan
~~~ * ~~~
- 1 biji bawang besar ~ dipotong baji
- 3 ulas bawang putih ~ diketuk dan dicincang
- 1in halia muda ~ dihiris
- 1/3bj capsicum merah ~ dipotong panjang/dadu*
- 1/3bj capsicum hijau ~ dipotong panjang/dadu* – kite ganti dengan carrot
- 3 sudu besar sos tiram
- 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
- 1 sudu besar minyak bijan
- sedikit air
- sedikit garam
- daun bawang ~ dipotong 1in
- minyak secukupnya



Cara:

- Perap daging seketika bersama tepung jagung dan 1 sudu besar minyak bijan.
- Panaskan minyak dan goreng daging lebih kurang 1 min. Angkat dan ketepikan.
- Keluarkan minyak dari kuali dan tinggalkan lebih kurang 3 sudu besar.
- Masukkan bawang putih dan goreng hingga kekuningan.
- Masukkan bawang besar, halia dan capsicum. Goreng seketika.
- Masukkan sos tiram, serbuk lada hitam, minyak bijan dan sedikit garam.
- Goreng sekejap dan masukkan sedikit air (lebih kurang 1/4 cawan)
- Masukkan daging yg dah digoreng tadi dan kacau.
- Bila kuah hampir kering masukkan daun bawang.
- Kacau seketika dan boleh lah dihidangkan panas2.

 
Dah dulu.
Enjoy!

6 comments:

Ida,Japan said...

slm Hann...lama tk der..sibuk erk...tak sihat?..alah kesian nyer tk dpt MC..mkn ubat tau...nmpk daging tuuu sedap la..

zarin said...

feveret nih..daging masak halia..anyway get well soon..psst jgn tidur masa miting udah ler ye ;-))

kasihredha said...

lama tak tengok hann main masak2.
Bestnya....perut akak jadi kruk krak kruk krak

kenapa dr tu tak nak bagi hann mc?
datang sini akak kasi....hihi

Mas said...

bestnya tengok daging tu..
sedappp...

Naz said...

Hann..ooooo..hann...

You tag I yer kat fb.. Ha! Bak sini semangkuk lauk tu.. Tak kan tag gambar jer..hehehee...

Hann said...

Ida,

tq sudi singgah. ala.. dr tu tau i ok.. hhaha.. i je yang gatai nak mc. yeah.. his daging adalah sangat sedap.



Zarin,

Thanks dear. Mengantuk kalu nanti, i scribble je atas kertas/note book i.. hehhe nak attend mesyuarat sambil distribute virus


Kak kasih..

Saya ok, cumanya galak je nak mc. Setahun nak ada satu mc pun payah. Kalau dr bg mc, and kite keep on kerja, sure nampak macam bagus kan? hahha.. tu lah matlamat sebenaqnya..



Mas,

yup! sedap!!



Naz..
tag tu tanda ingatan.. by the time i tag tu, dah habis terus.. tihihihi

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails