Thursday, February 10, 2011

Tiramisu Biscotti







Kite buat tiramisu baru ni, untuk someone extra large sepesyel, untuk hari istimewanya. Untuk kali ni, kite gunakan biscotti atau jejari wanita untuk dilapiskan di antara cream yang lazat, tetapi sangat menggemukkan itu..

Kite dah pernah buat dulu kat sini. Dan untuk kali ni, kite skodeng kat laman mak dara yang jelita di jepun nun ha..


Bahan-bahan :
  • 1 paket biskut lady's finger
  •  250 gm cream cheese
  •  200 ml whipping cream
  •  Setengah cawan gula halus
  •  1 cawan air panas, untuk bancuh nescafe
  •  1 sudu makan serbuk nescafe
  •  Serbuk koko untuk hiasan - saya gunakan grated chocolate



Penyediaan :
  • Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas 
  •  Satukan gula, cheese dan cream. Pukul adunan sehingga kembang dan gebu.
  •  Celup biskut dalam nescafe hingga basah dan lembut. 
  •  Susunkan biskut ke dalam mangkuk atau bekas.
  •  Sapukan adunan cheese dan cream tadi di atas lapisan biskut.
  •  Susun lagi biskut lebihnya dan siramkan dengan kebihan bancuhan nescafe tadi.
  •  Akhir sekali lapiskan dengan baki cream cheese.
  •  Tutup dengan plastik cling dan sejukkan di dalam fridge sekurangnya dua jam atau semalaman.
  •  Hiaskan dengan serbuk koko apabila nak menghidangkannya.

Enjoy!


Nota : Happy Birthday Baba!

15 comments:

Lady of Leisure said...

sedapnya babe, definitely will try this...!

Anie said...

Salam babe...how r u? Lama tak dgr kabar berita drpd u ;)

I ada satu kali tu nak beli lady fingers, dah amik tarok balik. Takut rasanya aneh mcm kek brand 'apollo' gitu...hehehez. Babe, mcm mana rasanya arh??

kasihredha said...

kena letak biskut lady's finger ye hann agar nampak tersusun cantik..kalau kita letak biskut lain boleh tak?

Hann said...

Lady..

Yeah.. Sila try.. Nanti once the tiramisu masuk mulut sure.. I'm sure mata u terpejam sebab sangat lazat!

Hann said...

Anie..

Thanks for visiting.. Tu lah.. Lama gile tak boleh nak berblog.. Sibuk menggila..

Babe.. Sila try.. Dah la senang, sedap gillllllaaa.. Dan akan jadi tembun la dalam kesedapan itu.. Sila lari keliling padang atau tunggang sheep u untuk hilangkan kalori.. Ahakss..

Hann said...

Kak kasih..

Rasa macam nak peluk kak kasih now.. Rindu sungguh.

Boleh guna swiss roll cake yang dah siap kat bakery.. Lagi senang.. Rasa pon lebih kurang, tapi sedap lagi kalau guna biskut tu..

Cuba lah kak! Senang sangat.. Hehhe

Yanti Othman said...

hann.. musti sedap kak.. tgk pun dah tau.. nak buat pun senang (tapi tahap kerajinan belum maksima lg)..
order boleh :D

hani said...

hai hann,
mmg tak tahan dgn godaan tiramisu...kalau rumah kita dekat ni,kompom dtg ketuk pintu...heheheheh

Hann said...

yanti..

serius sedap.. tak pa.. sau hari nani, bila desperate, sure akan buat jugak.. mai lah sini dulu, makan hak yang dok ada nih..

Hann said...

hani..

lai.. lai.. lai loo..
haha.. mai mai.. kita makan nih..
kalau dok dekat, kita gader sama-sama

hana said...

yuhuuuuuuuuuuu.... mak dara nan jelita datang niehhhh... dah abes kaa??? buatkan lagikkkkkkk... huH!

kasihredha said...

hann
akak dah cuba resepi ini
bestttttt sangat
tq dear..

jom tengok kat blog akak

Hann said...

Hana amk dara nan jelita..

Makasih la sudi singgah pondok bughuk nih..
Yeah.. Habis.. Demi tok guru, sanggup ku buat lagik! :))

Hann said...

Kak kasih..

TahniaH.. Tahniah.. Semoga dapat la keberkatan sapa yang share resipi hak asal tu..

Pink Lavender said...

alahai kak...menariknyerr...rasa terliur terus..

sy kene try nihhh

msy follow sini
jemput follow saya yer hann..=)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails