Wednesday, January 5, 2011

Nenas yang hebat







Menyelak helaian sempena hari penyusunan semula magazine, saya terpandang akan artikel comel di MIDI, Bil. 30, 1 Dis 2007 tentang fungsi nenas dalam membantu kitaran period orang perempuan. Ye lah. Takkan lelaki pulak kan.. haha

Seingat saya, kalau masa “p” berkenaan, ada orang cakap lah.. mempetuakan.. kalau nak cepat habis, silalah makan nenas nih.. yang muda lah sikit, bukan yang tua yang macam dah boleh dibuat pajeri nenas atau yang dijadikan cocktail tu.. :) Entah. Saya tak pasti sejauh mana kesahihan. Kalau ikut orang lama, tak berapa elok makan nenas ni. Katanya, tajam. Dalam maksud orang lama-lama nih. tajam tang mana pon makcik tak tau, sebab kita dah kupas bersih dan makan isi saja.


Sedutan dari artikel comel berkenaan:

“Di dalam buah nenas tidak hanya terdapat enzim protease yang berfungsi mengurangi tekanan darah tinggi dan membantu proses pencernaan, tetapi juga mengandungi enzim bromelain. Enzim ini berfungsi untuk mengawal keseimbangan hormon tubuh di samping mengatur kitaran “period” agar lebih teratur.”

Selain melajukan, rupanya boleh juga mengteraturkan period. Untuk kes yang macam ni, mungkin boleh cuba makan nenas. Smabil makan, beringatlah supaya yang elok tak menjadi mudarat.

Semoga bermanfaat dan selamat beramal.

9 comments:

kasihredha said...

suka makan nenas dgn kicap manis..

Hann said...

ha ah kan kak kasih.. iskk sedapnya.. kalau dengan garam pon best gak..

zarin said...

saya pun suka mkn nenas tp nenas yg dah tua n manis tu..errr berkhasiat tek? ehehe :D

Hann said...

zarin

ada lah gamaknya selagi mana buah dia tak jadi tak elok. :) consider berkhasiat jugak lah.. senang macam tu.. heheh

somuffins said...

Hann

I baru je habiskan sebiji nenas 'Dole' over a period of several days. Makan sikit2 gitu. Hubby kata nanti sakit perut but alhamdulillah perut tak meragam.

Untuk yg masih ada menses, bagus makan nenas; tapi yg kurang nak bermenses, camana ek? Harap memberi kebaikan juga.

Hann said...

somuffins,

i agak lah ni.. i pun bukanlah kategori tok bomoh ka apa kah.. tapi selalunya, akan bergantung kepada kekuatan body masing-masing. Nenas yang best dan agak tua sikit, rasanya tak bermasalah sangat. It's just that yang agak tak berapa tua nih.. kadang tak sampai se slice dah gatal lidah.. hak tu tak best lah..

Kalau kurang bermenses tu, mungkin kena tengok sebab lain. Mungkin sebab umur, atau kekurangan blood macam i nih pun ya jugak.. Apa pun, kalau teruk sangat, rujuk pakar lah.. macam besa.. hehhe

Makcik ni pon bukan gheti sangat.. :0

Hann said...

somuffins,

i agak lah ni.. i pun bukanlah kategori tok bomoh ka apa kah.. tapi selalunya, akan bergantung kepada kekuatan body masing-masing. Nenas yang best dan agak tua sikit, rasanya tak bermasalah sangat. It's just that yang agak tak berapa tua nih.. kadang tak sampai se slice dah gatal lidah.. hak tu tak best lah..

Kalau kurang bermenses tu, mungkin kena tengok sebab lain. Mungkin sebab umur, atau kekurangan blood macam i nih pun ya jugak.. Apa pun, kalau teruk sangat, rujuk pakar lah.. macam besa.. hehhe

Makcik ni pon bukan gheti sangat.. :0

Hann said...

somuffins,

i agak lah ni.. i pun bukanlah kategori tok bomoh ka apa kah.. tapi selalunya, akan bergantung kepada kekuatan body masing-masing. Nenas yang best dan agak tua sikit, rasanya tak bermasalah sangat. It's just that yang agak tak berapa tua nih.. kadang tak sampai se slice dah gatal lidah.. hak tu tak best lah..

Kalau kurang bermenses tu, mungkin kena tengok sebab lain. Mungkin sebab umur, atau kekurangan blood macam i nih pun ya jugak.. Apa pun, kalau teruk sangat, rujuk pakar lah.. macam besa.. hehhe

Makcik ni pon bukan gheti sangat.. :0

Hann said...

somuffins,

i agak lah ni.. i pun bukanlah kategori tok bomoh ka apa kah.. tapi selalunya, akan bergantung kepada kekuatan body masing-masing. Nenas yang best dan agak tua sikit, rasanya tak bermasalah sangat. It's just that yang agak tak berapa tua nih.. kadang tak sampai se slice dah gatal lidah.. hak tu tak best lah..

Kalau kurang bermenses tu, mungkin kena tengok sebab lain. Mungkin sebab umur, atau kekurangan blood macam i nih pun ya jugak.. Apa pun, kalau teruk sangat, rujuk pakar lah.. macam besa.. hehhe

Makcik ni pon bukan gheti sangat.. :0

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails