Wednesday, January 5, 2011

Apple Crumble

Lately nih kite tak rajin update blog. Dapur pun kurang berasap. Sebelum nih asik makan kenduri je sejak cuti sekolah yang lepas. Makanan free pon banyak. Kalau takat goreng ikan lumoq garam ngan kunyit, tak gamak la pulak nak bubuh dalam blog nih.. hehe.

Well, untuk kali ni, walaupun menyedari akan kadar tumbesaran kite yang sedang mencanak naik, kite buat gak Apple Crumble ni setelah tengok kat zarin, Lady and yang terlatest ni kak Kasih dah buat. Oh.. depa main display-display pulak.. Apple ni kite tak sempat nak kutip kat ladang anie, dia offer lambat.. hehe



Kite guna resipi cik Lady. Tq dear! I copy dan lekat kat sini jek.

Bahan-bahan:
Source: Periuk Belanga Zarin

3 biji apple hijau
Setengah cawan gula
1-2 kuntum bunga cengkih

1/4 cawan gula
3/4 - 1 cawan tepung gandum
1 tbsp butter




Cara-cara:
  1. Kupas apple dan potong dadu. Masukkan apple, gula dan bunga cengkih ke dalam pan and stew gently sampai apple lembut, jangan sampai hancur. Padamkan api dan sejukkan.
  2. Dalam bekas lain, masukkan butter, gula dan tepung gandum sedikit demi sedikit dan jadikan ia seperti bread crumbs dengan jari jemari. Stop adding tepung gandum bila campuran tu dah jadi macam bread crumbs.
  3. Masukkan stewed apple ke dalam bekas untuk dibakar dan cover dengan crumble toppings, tak perlu tekan. Bakar hingga topping berwarna golden brown. Hidangkan dengan vanilla sauce or vanilla icecream.
Enjoy!










13 comments:

kasihredha said...

kali ni kita sehati sejiwa hann :)

Hann said...

ha ah la kak.. suke.. suke!!
Sedap kan?

Anie said...

Hann cayang, intan, payung, gunung, meletopsss ohhh mak meletop plak...:D

Babe, u aper citer ni ter emo sikit hari ni? Biler masa lah u ada buat salah dkt I arh? Coba citer sikit dkt I yg tak tau aper2 ni...hahahaz

Dah jgn sedih2, pegi ko main music sana...:pppp LOL!!! Hann kita pun mintak maaf lah kalau u ada tersinggung perasaan eh babe eh :)

Jeles dgn org2 yg seangkatan dgn u yg dah buat apple crumble ni....biler eh I punya turn...hmmmzzz

Hann said...

Anie daling..

spesis melatah la pulak u ni.. hahah

tak de babe.. i jenguk u kat fb.. dah tak dak.. tak mo kawan ke hapa tah.. mula i sangsi u.. haha.. ingat u marah ke apa ka.. takut plak tetiba i pengsan, tak dan nak belek u punya blog.. hahha
kalau tak dak apa, ok lah.. hahahhahah.. i dah buleh gelak sampai telinga nih.. hahahhahahah

weyh.. jom buat sama.. jom.. cepat pi kutip apple! hahahhahaha

FaradiaNa said...

nak tny... butter gula n tepung tu...just gaul je ke? leh detailkan lg x...

Hann said...

faradiana

yup.. butter and teopung tu gelintil-gelintil je.. err.. adik beradik ramas je.. so, dia akan berderai-derai gitu je.. tak bersatu.. sehingga bila mana semua dah well mixed, boleh hentikan masuk tepung. ok?

thanks for visiting..nice to have u around :)

Suzi said...

sedap...sedap...
mintak sikit blh?

selamat thn baru hann :)

zarin said...

eh macam macam warna ice cream tu ye! ehehe...kita punya badan pun mencanak2 naik..tapi asyik nk mkn jeee...camner ni ?

Anie said...

Hann,

I punya FB, I deactivate kejaps ajer. Ada manusia ni menggangu ketenteraman I dahhh. I da block si simpulan tu, dia create account baru....ku malas nak layan lah babe. Nanti I kembali bersiaran, I tak delete u....dont worry baybeh. Terkejutzz I kejapzzz :D hehehehez

Hann said...

Suzi dear

buleh.. buleh.. buleh sangat.. :))

selamat tahun baru juga untuk suzi. Semoga tercapai azam yang dihajatkan.. insyaallah

Hann said...

Zarin dear..

ada 3 kaler, so sekejap rasa gini, sekejap rasa gitu.. heheh

takut seyh naik penimbang la nih.. penimbang tu pon takut kat i. entah. kita pun tak tau nak buat macam mana.. esok pikir lain.. hahha makan dulu..

Lady of Leisure said...

hehe sedap kan apple crumble.. jom kita tayang2 apple crumble tengok lepas ni mesti ada yang terliur nak try hehe... :D

Hann said...

Lady.. setuju.. hehehheh.. tunggu anie pulak lepas nih.. dia belum lagik. Belum pluck apple depan rumah dia gamaknye..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails