Monday, December 20, 2010

Bagaimana Awet Muda Dengan Air






Kebetulan meronda dari magazine ke magazine, kite jumpa artikel yang pendek nih. dari Rapi Bil. 154.

Dia kata "Selain mengambil air putih lapan gelas setiap hari, ada cara mudah untuk anda tetap awet muda. Menurut Helen Sher, seorang pakar kulit dari England yang diterbitkan di dalam majalah Natural Health, dengan membasuh muka dengan air suam 20 hingga 30 kali setiap pagi setelah bangun tidur dan setiap malam sebelum tidur, kulit akan lebih berseri dan awet muda. Pelembap kulit semulajadi ialah air. Selain minum, basuhlah muka dengan air sekerap mungkin".



Saya tak berniat untuk komen. Tapi nak menambah sikit..
  • Nak solat, kena ambik wudhuk, Sekali ambik, 3 kali basuh muka, 5 kali waktu solat, tak masuk solat sunat dan terbatalnya wudhuk dan kena ambik lain. Kalau rasa tiga kali tak cukup, boleh upkan lagi 5 kali basuh muka. Tapi, ustaz cakap, makruh sebab  bazir air.
  • Bukan setakat basuh muka, mandi adalah sebahagian dari penyucian dan proses pelembapan. Maka, mandilah, jangan tak mandi. Sebab kalau tak mandi, nampak sangat dry, dan sangat buruk.
  • Bangun pagi, kena ambik wudhuk untuk solat Subuh. Dan, disunatkan tidur dalam keadaan wudhuk. Bukan setakat mengelakkan gangguan syaitan dan iblis tapi akan membantu menyerikan wajah, serta boleh membantu terjaga malam untuk solat Tahajjud.
Sesungguhnya Islam adalah cara hidup. Setiap amalan yang dianjurkan, ada hikmahnya yang tersembunyi. Wallahu a'lam.


18 comments:

kasihredha said...

setuju...wuduk mempunyai hikmah yg tersembunyi, termasuklah awet muda.
Dari segi kesihatan juga...kita menyucikan anggota badan kita 5x sehari.

sal said...

assalamualaikum Hann..
Kak pun pernah terbaca bangun tidur bagus minum air plain water utk kesihatan..hri ini dpt info awet muda klu mmbasuh muka sekerap mungkin..mekasih atas info itu..

sal said...

ziarah dn ukhuwah di sini, kak sal link n folow Hann yek..moga bermanfaat

zarin said...

betul tu dear... i suka mandi :D
hari2 at least 3 kali mandi...kalau musim panas terik tu, laaagi byk kali i mandi :D

kasihredha said...

hann,
ambik award di blog akak ye..

garlutti said...

HOLA DESDE VIGO ESPAÑA , me gustan tus recetas compartamos blog , saludos MARIMI

Lady of Leisure said...

hehe nak awet muda orang kat mandi dengan air biasa instead of air suam kan.. sebab air suam tu mcm hilangkan minyak(moituriser asli) pada kulit.. :)

uncle said...

Very good entry and the rest on food are excellent...keep on blogging..

maz said...

salam hann..blogwrking...ooo hann xde smbox ye..ptut la puah duk mncari nk tngal jejak..hehee..

Hann said...

Kak kasih..

Very true.

Hann said...

Kak sal.

W'salam. Yup. Betul tu. Amalkan minum plain water sebaik bangun tidur. Saya pernah entrykan di blog ini dulu.

Thanks kak, really appreacite it.

Hann said...

zarin..

I'm sure kulit u sangat hebu, haluuusss dan lembap.. Awet muda seyh!!

Hann said...

lovely kak kasih.

Terima kasih atas ingatan akak pada saya. InsyaAllah, akan ambik award later. Terharu sungguh..

Hann said...

Garlutti.

Thanks for dropping by. Great to have you as circle of my friends. Do come again. Gracias!

Hann said...

Lady

ha ah. Setuju. Nak kena menurun ilmu lebih kat Lady yang cantik nih..

Hann said...

Uncle.

Thanks for dropping by. Btw, I'm not able to link to your blog. Hope u don't mind to note the address for me to walk to your blog.

Thanks again.

Hann said...

maz..

ha ah.. tadok shoutbox tu. Remove doh. Sene nok trace kak sini je deh. hehe.. juppe jugok akhirnya.. :)
Bunyi siyye (siam) ke dok tulih ggini?

Jess @ Bakericious said...

Hann,Merry Christmas and Happy New Year to you and family!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails