Saturday, October 9, 2010

Nak cegah uban?







Masyarakat India terutamanya sangat gemar memasukkan daun kari di dalam masakan seharian mereka. Nama Saintifiknya Murayya Koenigii, daripada keluarga Rutaceae. Aroma yang dikeluarkan cukup membangkitkan selera.



Dari segi perubatan, daun kari sebenarnya mempunyai 1001 khasiat dan nilai perubatan yang tinggi dan digunakan dengan meluas dalam perubatan India. Ia dijadikan tonik herba untuk menguatkan perut dan meningkatkan keupayaannnya serta mengatasi masalah penghadaman. Ia juga boleh digunakan sebagai laksatif (julap) lemah untuk mengatasi masalah sembelit.

Selain dari itu, daun kari juga dapat mencegah uban. Amalan memakannya tidak perlu direbus kerana ini akan mamatikan kandungan enzim dan menjadi tidak berkesan. Jadinya, eloklah kalau dibuat ulam je. Sure laju je makan nasik.

Semoga bermanfaat dan selamat beramal

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails