Wednesday, September 1, 2010

Kari Daging








Menjenguk dapur mat Gebu.. pinjam resipi ni (copy paste sekali) untuk dijadikan juadah berbuka.. Layann



BAHAN-BAHANNYA :
  • 600 g daging batang pinang, dipotong kiub
  • 3 biji kentang, kupas dan belah 4 setiap biji, rendam
  • 2 biji tomato, belah 3 setiap biji
  • 1 keping asam gelugor
  • 1 liter santan cair
  • 250 ml pati santan
  • 1/2 camca besar gula Melaka
  • 3 camca besar rempah kari
  • 1 1/2 camca besar kerisek
  • Garam secukup rasa

    BAHAN TUMIS :-)
  • 3 biji bawang merah, dihiris
  • 2 ulas bawang putih, dihiris
  • 2 tangaki daun kari
  • 1 batang kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 5 kuntum bunga cengkih
  • 3 biji buah pelaga

    BAHAN KISAR HALUS :-)
  • 1 biji bawang besar
  • 2 biji bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 4 biji cili merah (nak pedas boleh tambah lagi)
  • 1/2 inci kunyit hidup
  • 1 1/2 inci halia

    CARA MEMBUATNYA :-)
  • Rempah kari dibancuh bersama2 bahan kisar halus, kacau rata. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan tumis hingga harum, masukkan bahan kisar halus + rempah kari tadi dan tumis hingga terbit minyak, guna api sederhana.
  • Masukkan daging dan gaul rata, biar daging kecut sedikit dan masukkan kentang, gaul rata. Tuang santan cair, kacau dan besarkan api hingga mendidih, perlahankan dan biar hingga kentang empuk.
  • Masukkan asam gelugor, kerisik, gula melaka, garam secukup rasa dan kacau perlahan. Tuang pati santan, kacau lagi dan biar mendidih dengan api sederhana. Akhir sekali masukkan tomato dan masak sekejap lagi. Rasa dan jika ok boleh matikan api..Hidangkan..

Enjoy!

No comments:

Share

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails