Sunday, September 5, 2010

Biskut Sarang Semut







Saya mulakan projek biskut raya dengan sesuatu yang mudah dan cepat dan tak susah. Makanya yang ni lah jadi pilihan. Kebetulan juga, ada siapa entah yang lalu kat opis ni sibuk-sibuk tanya siapa yang buat biskut ni, dia nak oder, makanya rasa macam teruja lah juga nak buat. Bukan untuk orang yang tanya tu oder. Hikss. Waktu nak buat hanya ada pada hujung minggu, i.e Jumaat dan Sabtu. Bila buat time wiken ni, tau je lah, banyak tangan yang nak menolong. Dari seadunan yang dibuat, three quarter je yang tinggal. Yang menolong tu siap bentuk macam macam. Saya import resipi dari FP kak Liza. Jom tengok resipi dulu :



Bahan-bahan :
  • 250 gm butter
  • 100 gm gula halus
  • 350 gm tepung gandum*
  • 100 gm tepung jagung*
  • 1 biji kuning telur
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • Paper cup secukupnya
  • Chocolate rice
Penyediaan :
  • Pukul butter dan gula sehingga kembang
  • Masukkan kuning telur dan esen vanilla. Gaul rata.
  • Masukkan tepung, gaul rata.
  • Parutkan adunan dalam mangkuk besar.
  • Sudukan adunan yang diparut ke dalam paper cup.
  • Tabur dengan chocolate rice.
  • Bakar pada suhu 180°C hingga masak.

Ni yang tangan-tangan kecik buat


Irfan's hand made

Azim punya.. dia kata macam snake

yang ni, azim kata mercun bawang..

ni Ainina punya.. chocolate mau taruk banyak..

Enjoy!

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails