Biskut yang kedua Berjaya dilaksanakan. Macam teruja pulak.. hehhe. Kali ni guna Kak Rinn punya resepi.
Bahan-bahan :
- 1 ½ cawan tepung naik sendiri
- 2 cawan cornflakes, dikisar halus
- 1 ½ cawan serbuk badam
- 150 gm mentega
- 100 gm gula castor
- 1 biji telur
- ½ sudu teh esen vanilla
- Coklat masak secukupnya – saya ganti dengan manic-manik manis yang comel dan warna warni
Penyediaan :
- Ayak tepung. Gaul raya dengan cornflakes kisar dan badam halus.
- Pukul mentega dan gula hingga kembang
- Masukkan esen vanilla dan telur. Kacau sebati.
- Kaup balikkan tepung tadi dan uli hingga menjadi doh lembut
- Canai dan terap ikut acuan pilihan.
- Sapukan kuning telur dan taburkan coklat hiasan.
- Lengser dulang pembakar dengan mentega.
- Susun biskut. Bakar pada suhu 170°C selama 12 minit.
- Sejukkan sepenuhnya sebelum simpan dalam bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment