Monday, September 6, 2010

Biskut Almond Cornflakes







Biskut yang kedua Berjaya dilaksanakan. Macam teruja pulak.. hehhe. Kali ni guna Kak Rinn punya resepi.

Bahan-bahan :
  • 1 ½ cawan tepung naik sendiri
  • 2 cawan cornflakes, dikisar halus
  • 1 ½ cawan serbuk badam
  • 150 gm mentega
  • 100 gm gula castor
  • 1 biji telur
  • ½ sudu teh esen vanilla
  • Coklat masak secukupnya – saya ganti dengan manic-manik manis yang comel dan warna warni


Penyediaan :
  • Ayak tepung. Gaul raya dengan cornflakes kisar dan badam halus.
  • Pukul mentega dan gula hingga kembang
  • Masukkan esen vanilla dan telur. Kacau sebati.
  • Kaup balikkan tepung tadi dan uli hingga menjadi doh lembut
  • Canai dan terap ikut acuan pilihan.
  • Sapukan kuning telur dan taburkan coklat hiasan.
  • Lengser dulang pembakar dengan mentega.
  • Susun biskut. Bakar pada suhu 170°C selama 12 minit.
  • Sejukkan sepenuhnya sebelum simpan dalam bekas kedap udara.
Enjoy!



No comments:

Share

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails