Wednesday, July 28, 2010

Ayam Madu








Kak Rinn punya resipi. Saya hanya menyediakan. Berikut adalah panduan.
Bahan-bahan :
  • ½ ekor ayam
Ditumbuk lumat :
  • 1 sudu teh serbuk ketumbar
  • 3 sudu besar madu
  • 2 sudu besar kicap masin (kalau guna kicap manis, tambahkan sedikit garam)
  • 2 ulas bawang putih
  • Perah sebiji lemon/limau kasturi.

Penyediaan :
  • Lumurkan ayam bersama-sama dengan bahan yang ditumbuk dan perap selama sejam.
  • Kukus selama 10 minit.
  • Kalau tak rajin, bakar selama 30 – 40 minit pada suhu 200°C hingga garing.
  • Sesekali, siramkan dengan lebihan bahan perap sekiranya ayam kering.
Enjoy!

1 comment:

maz said...

Salam kenal dan kunjung balas..mksih ye sdi sngah dpur kecik kita..hann pun peminat pai tee ye..tpi memang kna sabar jgk la msa mngoreng tu..sbb kmaz pun ada acuan 1 je..tu yg lama brdiri..hehe..kmaz link hann ye..

Share

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails