Monday, May 31, 2010

Belon Panas dan Kwey Tiau Goreng




Kebetulan ada pesta  sejak 28 hingga 30 Mei di Taman Jubli Emas, Alor Setar. Since baba adalah salah sorang crew yang terlibat.. dan anak-anak asik bertanya bila boleh pergi, maka saya dengan jayanya telah mebawa mereka semua ke sana untuk turut memeriahkan suasana, sambil menengok baba "meniup" belon.. Seawal pagi, jam 6.40 dah berada kat situ, demi nak mengelakkan kesesakan, dan berpanas-panas.Ingatkan kami yang paling awal, ada lagi yang lebih awal! Selesai melayan kanak-kanak tersebut layan belon, dan main kat playground yang berhampiran, saya balik rumah mak.. hehehe.. untuk free lunch! Balik rumah semula selepas sesi makan.. heheh.. Untuk petangnya, goreng kwey tiau saja, menggunakan resipi Mat.. Mq mat.. Saya kopipes je ye..

Bahan-bahan :
  • 500 g kueteow
  • 1/2 cawan isi kerang – saya ganti dengan udang
  • 1 keping fish cake, hiris nipis – out of stock
  • 1 pokok sawi, asing batang dan daun, dah dikerat2 – stok habis juge..
  • Taugeh secukupnya (kurang lebih 1 mangkuk sedang)
  • 1 camca besar sos tiram
  • 1/2 camca besar cuka makan
  • 1 camca besar kicap pekat
  • Kicap cair secukupnya
  • 2 biji telur, dipukul sedikit
  • 3 camca besar pes "khas" (resipi dibawah)

    BAHAN SAMBAL
    "KHAS" :-)
  • 2 cawan cili kisar
  • 2 camca besar udang kering, rendam 10 minit dan toskan*
  • 2 camca besar ikan bilis, rendam 10 minit dan toskan*
  • 2 biji bawang besar*
  • 4 ulas bawang putih*(*dikisar halus)
  • 1 camca besar gula
  • 1/2 camca teh garam

    Penyediaan :
  1. UNTUK SAMBAL "KHAS" :- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus hingga harum, masukkan cili kisar, kacau rata dan masak hingg cili garing. Tambah gula dan garam. Kecilkan api dan terus memasak hingga menjadi pes yang pekat. Kacau selalu untuk mengelakkan ianya hangus...Ketepikan untuk kegunaan kemudian.
  2. UNTUK KUETEOW KERANG :- Panaskan sedikit minyak dalam kuali, masukkan pes khas, kacau rata, jika perlu tuang sedikit air. Masukkan kicap pekat, sedikit kicap cair dan cuka makan. Tambah kerang, udang (jika guna) dan fish cake serta batang sawi(ketuk2 sikit batang sawi tu). Masukkan kueteow dan kacau rata hingga mesra. Tolak kueteow ke tepi kuali dan masukkan telur tadi, biar telur mengeras sedikit dan gaul rata bersama kueteow. Tambah daun sawi dan tauge. Kacau pantas hingga rata, rasa, jika kurang masin, renjis kan sedikit lagi kicap cair. Gaul dan matikan api. Boleh hidang dengan cili jeruk kalau suka.
Jom layan gambar belon..

Matahari baru nak naik.. orang dah berduyun tiba..

First flight.. jam 7.10 pagi

Team Baba punya belon..
next flight..

belon-belon lain..

Ni Nina punya..
Nina tengok belon pink yang dah makin menjauh..







2 comments:

catz said...

cantiknya gambar belon-belon tu.
bestnya kalau boleh naik.
:)
sedapnya kue teow.

Hann said...

Thanks catz.. kami tengok dari bawah je.. memang best kalau boleh naik.. cuma tak muat raga.. hehhe
Jom makan!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails