Wednesday, April 7, 2010

Lemon Yogurt Muffin


Tensi.. terus masuk dapur, capai apa yang ada, and Jom masak!

Resipi dari Kak Rinn.. Kata Kak Rinn, dari Aunty Yochana. Jom layan..

  • 200 gm tepung naik sendiri
  • 1 sudu makan baking powder
  • ½ biji lemon, diperah jusnya
  • 1 cup (140ml) yogurt perasa asli/plain yogurt
  • 100 gm gula castor
  • 100 gm butter
  • 2 biji telur
  • Secubit garam
  • Sedikit parutan lemon untuk hiasan (saya letak kacang kecik-kecik tuh..)
Penyediaan :

  • Cairkan gula castor dan butter secara double boiler. Kacau guna hand whisk saja. Sejukkan seketika.
  • Campuirkan yogurt, jus lemon dan telur ke dalam bancuhan butter dan gula tadi.
  • Ayak tepung bersama baking powder dan secubit garam.
  • Masukkan tepung ke dalam adunan buter dan kacau sekadar rata sahaja.
  • Masukkan dalam papercups (3/4 penuh) dan bakar pada suhu 120⁰ C selama 20 – 25 minit.
Enjoy!


 





No comments:

Share

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails