Sunday, March 7, 2010

Puding Laici Dangdut


Rasanya semua dah tau mai mana la Puding Laici Dangdut ni..
Well known enough!
Saya jumpa di .. sini dan sini
Resipi asal di sini 


 

Here goes the recipe :
  • 10 gm agar-agar serbuk atau 1 paket agar2 biasa (28 gm)
  • 2 liter air
  • 2 cawan gula
  • 2 tin laici (asingkan airnya)
  • 1 tin susu cair – saya guna susu segar
Penyediaan : 
  • Masak agar-agar hingga mendidih.
  • Masukkan gula. Biar mendidih lagi. Tutup api. (jika guna agar-agar biasa, tapis dulu.)
  • Masukkan air laici dan susu cair. Kacau rata.
  • Tuangkan dalam acuan samada loyang ataupun mangkuk2 kecil. Sejukkan sebentar.
  • Kemudian sejukkan dalam fridge.




  • Hidangkan bersama buah laici yang telah diasingkan tadi.
Nota : Agar-agar ini memang sangat lembut seperti taufufa tu..kalau dalam bekas besar, skop aje dengan senduk bila nak makan.

 
Enjoy!








No comments:

Share

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails