Monday, March 8, 2010

Chicken Teriyaki


Resipi ni dari dapur Kak Rinn yang indah itu..
Sangat sedap, simple, mudah, senang.. nikmat dan lazat..
Bahan pon tak susah nak cari. Masak pun mudah.
Untuk resipi asal, boleh rujuk sini.
Jom layan resipi kak rinn ni.


Bahan-bahan :

  • 5 potong ayam bahagian dada atau paha (saya guna separuh ekor ayam.. so campur semuanya..)
  • 3 sudu besar madu
  • 4 sudu besar kicap manis
  • 1 sudu besar gula
  • 3 inci halia diparut *
  • 3 biji bawang putih diparut * (Saya join kedua-dua bahan bertanda * dan ditumbuk halus)
  • 1 sudu besar garam halus
Penyediaan :

  • Gaulkan semua bahan bahan dan perap selama 1 jam di dalam peti sejuk
  • Panaskan non stik pan dan panggang/masukkan ayam ke dalamnya
  • Tutup kuali. Sesekali buka dan alihkan ayam.

  • Siram lebihan bahan perapan dan balik-balikkan ayam sehingga masak dan kuah menjadi likat
Enjoy!







   

 


 


 


 



No comments:

Share

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails