Friday, March 5, 2010

Puding Trifle


Hari tu ada jamuan di opis and jugak kat rumah jiran.
Setelah tour around and pikir nak buat apa yang cepat, pantas, mudah dan lazat..
Maka nil ah hasilnya..
Mohon maaf kepada tuan punya resipi. Lupa hari tu nak note kat mana ambil ni.
Terima kasih ye! 


Here is the recipe.

Bahan-bahan
  • Swiss roll
  • 1 tin fruit cocktail
  • Kristal Jeli (Nona Brand)
  • 1 tin susu cair
  • 1 tin air
  • 7 sudu gula pasir
  • 4 sudu besar tepung kastad
  • Yogurt / whipping cream untuk hiasan. (i omit this)
Penyediaan :

Langkah 1
  • Potong swiss roll anggaran 1 .5 cm tebal.
  • Susun di dalam bekas. Tuang air fruit cokcktail ke atas swiss roll hingga lembap.
  • Ketepikan sebentar, dan boleh mula sediakan bahan kastad
Langkah 2
  • 1 tin susu cair, 1 tin air dan 7 sudu gula dimasak atas api.
  • Sambil tu, bancuhkan 4 sudu besar tepung kastad dengan ½ tin air.
  • Bila susu mendidih, kecilkan api, masukkan bancuhan tepung kastad dan kacau sampai likat.
  • Tuang atas lapisan pertama tadi.
Langkah 3
  • Buah-buahan koktail ditabur atas bancuhan kastad tadi.
  • Ketepikan sebentar.
Langkah 4
  • Masukkan jeli ke dalam air dan masak di atas api hingga mendidiah.
  • Setelah sejuk sikit, boleh tuang atas lapisan ketiga tadi (buah-buahan).
  • Sejukkan dalam fridge.. and
Enjoy!!





 

No comments:

Share

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails