Wednesday, March 3, 2010

Kek Batik Merie


Weekend hari tu terasa macam gatai tangan.. hehhe
Tengok biskut meri ada..
Wahh.. ini sudah baguss..
Terus ingat kat resipi ni. Again kat rumah Hana..
(Addicted to her blog, masakan.. gambaq.. hehheh)

Untuk kali ni saya kopipes dulu.
 
Bahan-bahan
  • 500 gm biskut marie - patah 4
  • 250 gm butter
  • 4 biji telur gred A - pukul sikit
  • 3/4 tin kecil susu pekat manis**(bole juga 1/2 cwn susu + 1/4 cwn gula)-(boleh rasa dan agak2 ikut tekak masing-masing bila campur sume)
  • 1/4 cawan serbuk koko
  • 1/4 cawan air
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 1 sudu kecil nescafe
Cara Membuat
  1. Campurkan sume bahan kecuali biskut ke dalam kuali. Masak atas api perlahan hingga sikit pekat dan berkilat. Tutup api.
  2. Cepat-cepat masukkan biskut. Gaul rata-rata.
  3. Tekan dalam loyang yang telah digriskan dengan sedikit butter terlebih dahulu.
  4. Masukkan dalam fridge. Bila nak makan keluarkan lebihkurang 1/2 jam, baru dipotong.

 


 


 


 


 





2 comments:

NORAIN said...

salam ziarah kak...betul tu, ain first time masuk blog kak hana, terus addicted...(kak hana harap jgn kembang ye, nnt koyak baju tu susah....hehehe)

anyway, nice blog kak...suka la tgk blog masak2 nih...dpt pahala juga, sbb jd cikgu...cikgu masak2...

hana said...

salam hann.. tima kasih sudi mencube resepi nih dr blog hana sinun.. hana cume panjang2kan resepi dr kengkawan jer... sesama kiter menfaatkannya.... thanx again! :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails