Monday, October 11, 2010

Cermai yang Comel








Buah ni banyak kat pokok di laman. Ada sepokok je, tapi baba berangan nak ekspot ke Thailand. Kat sana, diorang akan jerukkan. Kata baba lagi, mahal kalau ada orang borong. Mudah-mudahan bertambah rezeki. Seingat saya, masa zaman kecik dulu, kalau mak saya bawak balik buah ni, mak saya ada tumbuk-tumbuk, termasuklah bijinya campur sikit garam, gula dan cabai. Alah, macam sambal belacan tu lah, tapi siap mix.



Kata orang belah-belah sini, dipanggil "bincuk". Sedap weyh! Cuma makcik tak koser nak buat. Haha. Rasa macam ngilu-ngilu je ingat kat masam dia.

Since dah masam, sure lah banyak khasiatnya. Daun buah cermai ni dikatakan berkhasiat untuk batuk berkahak, menguruskan badan (ni yang tak tahan nih.. ) mual dan kanser. Manakala kulit akar berkhasiat untuk mengatasi asma dan sakit kulit. Bahagian biji pula berkhasiat untuk mengatasi sembelit dan mual akibat perut yang tak berapa sihat.

Untuk dapatkan resipi untuk mengubati sembelit, asma, kanser dan melangsingkan badan, sila rujuk di sini.

Semoga bermanfaat dan selamat beramal!

3 comments:

kasihredha said...

dulu waktu akak kecik2...sering makan cermai tumbuk dgn gula merah & cili..memang best.
Dah lama tak makan...

Suzi said...

tak pernah tengok buah cermai segar...selalu tengok yg dah jeruk...

Hann said...

Kak kasih.. memang best macam tu. Ada manis, ada masam ada pedas.. iskk.. kecur air liur! :)

Suzi,
Sama je rupa dia, cuma beza pada rasa. Fresh punya masam sungguh!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails