Friday, September 17, 2010

Biskut Makmur







Ni adalah sesuatu yang dibuat sebelum raya hari tu, sambil mengusahakan Death by Chocolate Cake dan Kek Buah Kukus yang Mat punya resipi. Untuk biskut makmur ni, saya gunakan resipi Kak Liza. Cuma, untuk inti kacangnya, saya gunakan cara kak Rosni, rakan sekerja saya. Dalam konteks ni, inti kacang adalah menjadi rich di situ. Dalam erti kata lain, saya menjadikan banyak dan supaya bila makan rasa kacang dan kulit luar adalah balance. Ni cara saya lah. Sebab kadang-kadang kalau inti sangat sikit, hanya nak bagi merasai tepung saja, then apakah matlamat utama mengintikan biskut tu dengan kacang? Maka, bila namanya makmur, maka hendaklah dimakmurkan dengan kekacang itu. Jauh melalut nih. Layan resipi, jom!





Bahan-bahan :

  • 500 gm tepung gandum
  • 80 gm gula halus
  • Minyak sapi – letak sehingga adunan boleh dibentuk
  • Gula ising untuk hiasan
Bahan inti :

  • 300 gm kacang tanah
  • 70 gm gula halus – saya gantikan dengan susu pekat

Penyediaan :

  • Gaulkan semua bahan-bahan doh sehingga lembut dan boleh dibentuk.
  • Bakar kacang tanah di dalam oven selama 20 minit
  • Mesinkan kacang dan gaul dengan gula. (Saya gaulkan dengan susu pekat manis sehingga semuanya sebati)
  • Ambil doh dan leperkan.
  • Letakkan inti kacang, dan dibentuk bujur (saya bentuk bulat) sebesar buah kurma
  • Letakkan di dalam loyang yang dilenser dengan mentega.
  • Bakar pada suhu 180°Cselama 20 hingga 20 minit
  • Sejukkan dan golekkan di atas gula ising sehingga keseluruhannya menyaluti biskut berkenaan.
Enjoy!




Salam Aidil Fitri,

Enhanced by Zemanta

1 comment:

kasihredha said...

gabungan resepi2..menjadikannya lebih baik lagi hasilnya...good idea..:)

Share

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails