Tuesday, June 22, 2010

Daging Kicap Panas









Terasa nak mencoba resipi yang saya ambil dari blog Mat. Nampak macam best. Tapi bila dah try, bukan macam lagi dah.. memang best. Saya kopi pes je di blog mat. Nak cepat punya kes. TQ mat ye! Jom tengok resipi :


Bahan-Bahannya :-)


  • 1 kg daging batang pinang, potong ketulan sederhana besar
  • 1 batang kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 2 biji bawang besar, hiris bulat
  • 1 biji cili merah, hiris nipis
  • 1 camca besar sos lada hitam
  • 1 camca teh serbuk lada hitam
  • 2 camca besar cili kisar
  • 3 ulas bawang putih*
  • 1 1/2 inci halia*(*dikisar halus)
  • 1 cawan kicap manis
  • 1 camca besar jus asam jawa
  • 1/2 cawan air
  • Hirisan daun bawang untuk hiasan

    Cara membuatnya:-)
  1. Panaskan minyak, tumis bahan2 kisar bersama kulit kayu manis dan bunga lawang hingga wangi. Masukkan cili kisar dan sos lada, kacau rata dan masak hingga terbit minyak dan cili garing. Masukkan daging, gaul rata dan tuang air.
  2. Masukkan kicap dan biar mendidih hingga daging lembut. Masukkan jus asam jawa, serbuk lada hitam, hirisan bawang dan cili. Kacau rata masak hingga bawang lembut dan daging empuk.
  3. Rasa dan jika ok, boleh diangkat dan taburkan hirisan daun bawang sebelum dihidangkan bersama nasi putih, sambal belacan dan ulam - ulaman..
Enjoy!




No comments:

Share

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails