Saya buat separuh daripada adunan di bawah.
Bahan-bahan :
- 280 gm butter
- 240 gm gula castor
- 4 biji telur
- 2 canca teh esen vanilla
- 250 ml susu segar
- 400 gm tepung gandum
- 4 camca teh baking powder
- Jem blueberry
- Ayak tepung gandum dan baking powder sebanyak 3 kali. Ketepikan.
- Pukul butter dan gula castor hingga berkrim dan putih gebu.
- Masukkan telur satu persatu dan terus memukul adunan.
- Masukkan esen vanilla dan susu segar. Pukul hingga sebati.
- Kaup balikkan tepung ke dalam batter sedikit demi sedikit. Jangan terlebih mengadun.
- Isikan adunan ke dalam bekas muffin separuh penuh. Sudukan sedikit blueberry filing dan tutupo dengan batter hingga ¾ penuh.
Bakar pada suhu 180°C selama 20 – 25 minit.
Enjoy!
Kan dah cakap.. senget..
Moral of the story.. jangan malas mengayak tepung..
yang kat atas tu ok.. naik elok..
Keratan rentas muffin ini
2 comments:
nampak sgtttt sedap.
minum teh mkn muffin petang2 ni beshh.
Catz..
yeah.. amat sesuai! :)
Post a Comment