Thursday, November 17, 2011

Yummy Scrummy Carrot Orange Cake

Weather for Manchester, UK

10°C | °FThuFriSatSun
Mostly SunnyChance of RainMostly SunnyFog
Clear
Wind: S at 13 mph
Humidity: 82%12°14°13°12°



Yeay!!
Akhirnya setelah lama memendam rasa, saya berjaya membaking.
melihatkan ada baki carrot dan orange dalam peti sejuk tu,
saya menggodek resipi yang akan menjadikan kombinasi dua benda tu.

Saya nak sampaikan jugak penghargaan saya kepada host kami masa ketibaan kami kat sini.
sebelum dalam tempoh tiga minggu lepas kami sampai, mereka balik Malaysia.
Dan banyak barang peninggalan Julia untuk saya memasak dan membaking.
Cuma yang tak dak adalah mixer dan weighing scale.
Tapi, minggu lepas, saya dah beli, dengan harga 7 pound kat curry's di sini..
Dan untuk bab sukatan, saya belasah ja..
guna basic measurement yang ada kat bawah page saya ni.. i.e simple chart for simple measurement.

Hasil kek ni adalah sangat best. Tak tipu.
Sebab anak-anak makan sejak dah siap baking.
Esok paginya sebelum pegi sekolah makan lagi.
Once saya balik kelas, tinggal baki untuk saya ambik gambar je.
So, hasil gambar adalah sedikit buruk,
tapi hasil masuk dalam mulut sangat superb!
yang penting, senang, dan tak payah nak bawak keluaq mixer.
I like.

Nampak macam berderai. tapi sebenarnya tak. Ni je yang tinggal untuk buat bahan bukti



Resipi kite cedok dari sini
Saya bagi sukatan yang saya guna.

175g light muscovado sugar / 3/4 cawan gula
175ml sunflower oil / 175 ml minyak sunflower
3 large eggs , lightly beaten / 3 biji telur dipukul seketika
140g grated carrots (about 3 medium) / 4 biji carrot bersaiz kecil
100g raisins / sejemput kismis - tu je yang ada pun..
grated zest of 1 large orange / 1 1/2 biji air perahan oren
175g self-raising flour / 1 1/2 cawan tepung naik sendiri
1 tsp bicarbonate of soda / 1 sudu teh soda bikarbonat
1 tsp ground cinnamon / sedikit serbuk kayu manis
½ tsp grated nutmeg (freshly grated will give you the best flavour) / (saya tak letak yang ni)

FOR THE FROSTING

175g icing sugar
1½-2 tbsp orange juice

* Saya tak buat ising. Selain malas (hahah..) rasa kek adalah sedikit manis dari saya expect. Tapi sangat suit bila dah makan.. jadiknya macam elok-elok je.. Boleh kurangkan sedikit lagi gula sekiranya perlu.


Tatacara :

Preheat the oven to 180C/Gas 4/fan 160C. Oil and line the base and sides of an 18cm square cake tin with baking parchment. The easiest way to do this is to cut two long strips the width of the tin and put each strip crossways, covering the base and sides of the tin, with a double layer in the base.

Tip the sugar into a large mixing bowl, pour in the oil and add the eggs. Lightly mix with a wooden spoon. Stir in the grated carrots, raisins and orange rind.

Mix the flour, bicarbonate of soda and spices, then sift into the bowl. Lightly mix all the ingredients - when everything is evenly amalgamated stop mixing. The mixture will be fairly soft and almost runny.

Pour the mixture into the prepared tin and bake for 40- 45 minutes, until it feels firm and springy when you press it in the centre. Cool in the tin for 5 minutes, then turn it out, peel off the paper and cool on a wire rack. (You can freeze the cake at this point.)

Beat together the frosting ingredients in a small bowl until smooth - you want the icing about as runny as single cream. Set the cake on a serving plate and boldly drizzle the icing back and forth in diagonal lines over the top, letting it drip down the sides.


Saya tak terjemah pun..
bebudak ni dah berperang.
Sapa yang nak saya translate, sila habaq.
Got to go now.

Till then.
Selamat mencuba and enjoy!
Babai




WEEK
13 November 2011   -   19 November 2011

17 Dhul-Hijjah 1432 - 23 Dhul-Hijjah 1432


Nov

Dlhjh

Day

Fajr
(Dawn)

Shorook
(Sunrise)

Zuhr
(Noon)

Asr
(Afternoon)

Maghrib
(Sunset)

Isha
(Night)
1317Sun5:287:3011:531:524:156:18
1418Mon5:297:3211:531:514:146:16
1519Tue5:317:3411:531:494:126:15
1620Wed5:327:3611:541:484:116:14
1721Thu5:347:3711:541:474:096:13
1822Fri5:357:3911:541:464:086:12
1923Sat5:377:4111:541:454:076:11







1 comment:

ady said...

as-salam hann
npk gebu dan sedap scrummy carrot apple cake ni..mabeles...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails