Hari tu kite balik kampung. Kakak ipaq kite masak sayur lemak tauge.. Pas tu ada sambal belacan sikit dengan gulai.. Kite makan nasik bertambah-tambah.. Kite rasa makan nasik adalah lima puluh tujuh kali ganda sedap kalau ada sayur masak lemak gini, and ikan goreng, and sambal.. Wallaweyh..
Dan balik rumah, kite buat kobis masak lemak ni lah, campur dengan tauhu, atau orang kedah and belah utara ni panggey toku’a.. hehe.. sapa pandai sebut? sila angkat tangan.
Kite belasah je masak ni. Tapi demi tak menghampakan orang yang menggoogle resipi ni, kite letak kat bawah style kite masak ni.
Bahan :
- Kobis
- Sebijik bawang besar, hiris halus
- Santan cair dan pekat
- Udang
- Tauhu
- Cili merah
- Masukkan kobis bersama bawang besar, bawang putih, udang dan santan cair. Bila mendidih, masukkan tauhu dan cili merah.
- Tuang santan pekat, perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Masak sekejap, rasa dan jika ok, boleh matikan api.
7 comments:
Hann..kalau combine ngan ikan masin ni, fuhh sedapnyer...rindu ikan masin di M'sia sebenarnya..hu..hu
sayur ni feveret my hb ni...sedap mkn ngan sambal belachan ;-))
eh, kita pon ada pinggan cenggitu... cantik
Una receta muy original!
Besitos Hann
memang best kalau makan ngan sambal belacan, maunya bertambah nasi ni..hehe
Dear HANN visiting your blog again .. you've done richest biscuit and this salad looks great .. .. from VIGO Marimi a big hug ..
adoila this is a nice combo laa babe.. hehe.. sedaapa kan, kena dengan lawan di, ikan goreng with sambal belacan, boleh tambah berkali2.. hehe.. im so sorry lama tak blogwalking.. little parlour makin berhabuk now hehe.. do take care hann.. :)
memang sedap makan dgn ikan goreng yang di goreng garing2 dan makan pulak dengan sambal belacan...fuhhh heavennn.
Yg mahaii tu pinggan tu...
akak pun ada kumpul dua tiga bijik...bila tengok pinggan ni ingat waktu mkn kat rumah arwah nenek :)
Post a Comment