Tuesday, March 2, 2010

Soft Honey Bun


Hari tu melilau2 kat rumah kengkawan. Singgah kat rumah Hana.
Jumpa this recipe, macam best untuk try.
 
Bahan-bahan :

250 tepung roti
1 ½ sudu kecil dry yeast
2 sudu besar marjerin/butter/shortening
1 sudu besar susu tepung
2 sudu besar madu (lebihkan sikit)
150 ml susu segar@air suam
2 sudu besar water roux
½ sudu kecil garam

  Penyediaan :

  • Satukan tepung, marjerin dan garam dalam adunan, buatkan lubang di tengah-tengah;
  • Masukkan susu segar, madu, water roux dalam tepung dan uli rata sampai jadi doh;
  • Uli sampai elastic. Letak dalam bekas dan tutup. Perap 45 minit atau sampai naik 2 kali ganda;
  • Bakar dalam oven pada suhu 170 C/180 C selama 22 – 25 minit;
  • Gris mentega pada permukaan roti dan sejukkan atas redai.

Ni masa tengah tunggu dia naik.. 


Dah siap..

 


 



No comments:

Share

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails