Hari tu melilau2 kat rumah kengkawan. Singgah kat rumah Hana.
Jumpa this recipe, macam best untuk try.
Bahan-bahan :
250 tepung roti
1 ½ sudu kecil dry yeast
2 sudu besar marjerin/butter/shortening
1 sudu besar susu tepung
2 sudu besar madu (lebihkan sikit)
150 ml susu segar@air suam
2 sudu besar water roux
½ sudu kecil garam
Penyediaan :
- Satukan tepung, marjerin dan garam dalam adunan, buatkan lubang di tengah-tengah;
- Masukkan susu segar, madu, water roux dalam tepung dan uli rata sampai jadi doh;
- Uli sampai elastic. Letak dalam bekas dan tutup. Perap 45 minit atau sampai naik 2 kali ganda;
- Bakar dalam oven pada suhu 170 C/180 C selama 22 – 25 minit;
- Gris mentega pada permukaan roti dan sejukkan atas redai.
Ni masa tengah tunggu dia naik..
Dah siap..
No comments:
Post a Comment