Tuesday, March 23, 2010

Kuih Bunga Pudak



Few days yang lepas jiran kat belakang rumah bagi kuih bunga pudak ni dengan dua sikat pisang emas yang ditanam kat belakang rumah kami.. Kuih ni kuih tradisi orang Utara ni. Kat Pekan Rabu pun ada banyak dijual. Kuih ni very de mudah pecah.. Selalunya kulit dia memang putih lah.. cuma intinya or inner tu berkaler-kaler.. ada putih, ada hijau, kuning, jingga dan sebagainya.. ikut tuan yang buat lah. Inti ni dibuat dari kelapa parut yang dikalerkan dan manis.. Maaflah, makcik ni tak gheti benaqnya pasal pembuatan kuih ni.. Tapi, untuk yang ni.. sedap.. manis pon cukup2 rasa je.. kaler pon menawan.. size pon agak2 sesuai sekali masuk mulut. Ada setengah tu yang agak sikit besaq, and kena gigit dua tiga kali.. maka akan bertaburanlah inti-inti tersebut kalau kena gigit banyak kali. Selalunya anak2 tak berapa suka. Tapi yang ni sedap.. berulangkali depa makan.

Kalau ada sesiapa yang tau cara membuatnya, jom share!



No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails